26 Ülkenin Üstüne Anlaşmaya Çalıştığı Stable Coin Nedir ? ve Avrupa neden Libra’yı istemiyor ?

Ege Tekiner
2 min readSep 18, 2019

--

Kripto para tartışmaları ülkelerin Merkez Bankaları ve Ekonomi Bakanlıkları tarafından tartışılmaya başlandı. Bu yeni tartışmanın fitilini ateşleyen gelişme ise, Facebook’un Libra Coin Merchant (bu para birimini kabul eden kuruluş) anlaşmalarına Avrupa Şirketlerini dahil etmek için çalışmaya başlaması odu.

Almanya ve Fransa bu durumu ilk karşı çıkan ülkeler oldu ve ülkelerin Libra’nın genel olarak kullanılmasını yasakladılar. Ayrıca yeni gelen haberlere göre, aralarında İngiltere, Almanya, Hollanda ve Fransa’nın olduğu 26 ülke ( Türkiye tabii ki yok :( ) bir Stable Coin projesi üzerine çalışmaya başladılar. Şimdi bu yazının amacı olan 2 soruya cevap verelim,

Avrupa Neden Libra Coin’e üvey evlat Muamelesi yapıyor ?

Bilindiği üzere, Libra Facebook tarafından üretilen ve merkeziyetçi bir kripto para. Bütün transactionlar blockchainin doğasında olduğu şekilde görülebilmekte ama, çok önemli kontrol noktaları sadece Facebook’un elinde. Libra ile alakalı ayrıntılı bir yazıyı yakın zamanda yayınlayacağım, o yazıyı okuduktan sonra daha net anlayabilirsiniz.

Ekonomik ve Siyasi olarak güçlü Avrupa Birliği Ülkeleri şimdiye kadar merkeziyetsiz kripto varlıklar konusunda hep çekimser kalmayı tercih ettiler ama Libra bu ülkelerin Merkez Bankalarına tehdit oluşturabilecek potansiytele sahip. Şu anda ekonomisi güçlü bir ülkenin Bitcoin veya Ethereum’u yok etmesi çok uzun sürmez ama bu sefer karşılarına Facebook gibi bir dev şirket çıktı. Devletler kendi ülkelerindeki önemli şirketler tarafından kullanılacak olan bu yeni para biriminin üzerinde her hangi bir yaptırım, kontrol veya direk takip yapamayacak. Bu noktaya kadar Bitcoin, Ethereum veya Ripple kullansalar olacak şey neredeyse aynı ama bu sefer kontrol global bir Amerikan Şirketinin elinde olacak. İşte tam olarak bu sebepten dolayı Almanya ve Fransa hızlı davranarak Libra Coin’i daha ülkelerine girmeden yasakladılar.

26 Ülke Neden Ortak Stable Coin Çıkarıyorlar ?

Teknoloji ve ekonomi dünyasındaki herkesin en merak ettiği konulardan birisi, “ülkelerin ne zaman resmi olarak kripto para işine girip, regulasyonlar oturtacağıdır”. Artık beklemelerimiz sonuç buluyor gibi durmakta, Bu yeni Stable Coin projesi ile birlikte devletin ürettiği kağıt para başka bir boyuta ulaşacak gibi durmakta.

“Stable Coin nedir ?”

Bilindiği üzere, kripto paraların değeri, sahiplerinin onları ne kadara değerlediği ile doğru orantılıdır. Belirli bir para birimine vaya değerli madene bağımlı değillerdir.

Stable Coin ise, direk olarak bir değere bağlı olarak üretilir ve üretilmesinin temel amacı, ticaret aracı olmasıdır. Bu noktada size Tether coin’i anlatmak isterim. Tether Limited adı altında piyasaya sürülen tether miktarının tamamının bir bankada maddi karşılığı bulunmaktadır. Her bir tetherin değeri tam olarak 1 USD ‘dir ve siz istediğiniz zaman Tether Limited Şİrketine başvurarak paranızı çekebilirsiniz.

Peki bu 26 ülke ne yapacak ?

Aralarında ülkemizin bulunmadığı bu 26 ülke, söylentilere göre Euro üzerinden değerlenmesinin yapılacağı bir Eurocoin gibi bir şey geliştirecekler. Her ülkenin merkez bankası bu stable coinlerin üretimini yapabilecek ve bu coinlerin yakılması karşılığında nakit para ile değişim yapılmasına izin verecekler.

Benim asıl merak ettiğim konu ise, biz bu kripto para transactionlarını izleyebilecek miyiz ? Eğer bu sorunun cevabı “hayır” ise, bu kripto para sadece ülkelerin bakın yaptık diye tatlılık yapacağı yeni bir merkezi ödeme sisteminin ötesine geçemez.

Kısa süre içerisinde hem Libra hem de Stable Coin projesinin siyasi ve ekonomik yansımalarını görmeye başlayacağız. Umuyorum ki, ülkemizinde gözü açılır ve bu teknoloji akımını yakalamayı başarır.

--

--

Ege Tekiner

Senior Blockchain and Smart Contract Engineer / Unlimited Researcher / Avionic Lover